Please leave you link so we could follow it. Thank!!!

Assalamu'alaikum WBT & hello Everyone!

In this blog is just for fun and we share everything whatever we found and what we are gaining from it. So I'll blog-walking to all blogger and will follow it. Same with you. In case if something that you guys feel uncomfortable you guys may leave with all your heart. And so nice to meet you guys!!

Wednesday, August 17, 2011

PARKING ANALYSIS~~~~~


as'salam semua...
mesti semua pelik asal tetiba kyra terbitkan pasal parking right..??
hahaha sebab semalam kyra ada bengkel..
jadi kebetulan lak masuk bengkel jalanraya..
ok..jangan terkejut jalanraya pon da bengkel taw hohohoho..
untuk tidak ketinggalan..jom layan~~~

AWAS~~!! SEBARANG KERJA YANG INGIN DIAMBIL PERLU MINTA IZIN DAHULU.....
PENGENALAN

Ruang tempat meletak kenderaan adalah tempat kosong yang disediakan khas untuk meletakkan kenderaan seperti kereta untuk masa yang singkat.
Analisis ruang tempat letak kenderaan diperlukan untuk apa-apa projek di mana terdapat perubahan yang digunakan secara meningkat atau menguatkan permintaan tempat letak kereta. Contoh perubahan yang boleh meningkatkan permintaan tempat letak kereta.
Jurutera pengangkutan terlibat dalam pentadbiran dan juga operasi kemudahan meletak kenderaan. Seolah-olah telah menjadi kebiasaan menjadikan menjadikan tempat letak kenderaan di sisi jalan sebagai salah satu tanggungjawab yang dipikul oleh unit kejuruteraan pengangkutan. Gabungan di antara system letak kenderaan di bebendul dan di sisi jalan menimbulkan masalah yang rumit dalam pengurusan dan juga tanggungjawab yang dipikul bersama di antara sector awam dan persendirian.
Untuk memastikan ruang jalan yang mencukupi bagi pergerakan lalulintas bahagian tempat letak kenderaan di sisi jalan yang berkesan adalah penting supaya kemudahan terminal dapat disediakan kepada kenderaan-kenderaan.TAJUK          :           ANALISIS RUANG TEMPAT LETAK KENDERAAN
TUJUAN       :
i.                    Untuk memudahkan pemandu meletakkan kenderaan dengan selamat
ii.                  Mengelakkan kesesakan lalulintas
iii.                Mengurangkan kemalangan jalanraya
TEMPAT       :           POLITEKNIK SULTAN AZLAN SHAH, BEHRANG STESEN, PERAK

MASA                        : JAM 10.30 – 11.30 PAGI
TEORI           :
Kajian permintaan letak kenderaan dijalankan untuk menentukan tahap penggunaan kemudahan yang telah diinventorikan. Kajian ini sangat penting kerana hasil kajian dapat menentukan usaha pembaikan untuk meningkatkan keberkesanan dan muatan sesuatu kemudahan meletak kenderaan.
PROSEDUR  :
i.                    Pergi ke tempat kawasan yang ingin di analisis serta mengenal pasti bilangan kereta dan berapa jumlah ruang tempat letak kenderaan disediakan.
first part

second part

third part

ii.                  Setelah selesai menganalisis kawasan tersebut, pencerap hendak membuat satu jadual untuk mengira bilangan kenderaan yang keluar dan masuk dari kawasan tempat letak kereta dengan masa yang ditetapkan dengan kaedah “tally mark”.
 kereta keluar

kereta masuk

iii.                Setelah masa tamat dan selesai mencatatkan bilangan kenderaan, jadual tersebut dikira bagi mencari nilai penumpukan.


JADUAL KEPUTUSAN:
MASA
KETIBAAN
BERLEPAS
PENUMPUKAN
PENGHUNIAN
10.30
10.45
11.00
11.15
11.30
JUMLAH

ANALISIS     :

KAWASAN TEMPAT LETAK KENDERAAN
BIL. RUANG TEMPAT LETAK KENDERAAN
PURATA MASA LETAK KENDERAAN
PENGGUNAAN(%)
Tempat letak kenderaan (PSAS)
KESIMPULAN         :

2 comments:

Lady Jaja said...

amboi... pelek2 la projek kome ni... patot la cik kyra ni bz bebenor. tgk la esemen ny camne... huhu

Pojiekyra said...

hehehe tue la pasal jaja...pnat nk memikirkan uat report cmnie :)